Gelişmeler

6/recent/ticker-posts

Yaygın Koruyucuların Sağlığınıza Maliyeti


Geçmişte insanlar yiyecekleri korumak için tuz, alkol, şeker ve sirke kullanıyorlardı ancak artık durum böyle değil.

Yaygın Koruyucuların Sağlığınıza Maliyeti

Eskiden insanlar yiyeceklerin bozulmasını önlemek için tuz, alkol, şeker ve sirkeye güvenirdi. Bu yöntemler yeterince işe yarasa da zamanla değişti. Bugün haftalarca yumuşak kalan ekmek veya günler sonra bile tazeliğini koruyan et satın alınabiliyor; bu da yeni yöntemlerin çok mu ileri gittiğini merak etmenize neden olabilir.

  ---------Konu reklamın altında devam ediyor--------


Koruyucu maddeler artık paketlenmiş gıdalarda o kadar yaygın ki çoğumuz bunların varlığından bile haberdar değiliz. Ancak bazılarının hormon bozuklukları, kanser ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğu biliniyor. İşlenmiş gıdalar modern günümüz yaşamının büyük bir bölümünü oluşturduğundan, koruyucuların bizi nasıl etkilediğini anlamak, yaptığımız seçimleri şekillendirmemize yardımcı olabilir.

Gıda Koruyucuları Sağlığımızı Etkiliyor

Araştırmacıları en çok endişelendiren koruyucular arasında benzoatlar, nitratlar, nitritler, BHT [bütillenmiş hidroksitoluen] ve BHA [bütillenmiş hidroksianisol] yer alıyor.

Sodyum benzoat, krep şuruplarında, fermente gıdalarda, meyve sularında, turşularda ve gazlı içeceklerde bulunur. C vitamini ile birleştiğinde kanserojen bir bileşik olan benzen oluşturabilir.

Coronavirus Günlüğü

Sodyum nitrat ve sodyum nitrit, pastırma, şarküteri ürünleri ve sosisli sandviç gibi işlenmiş veya kürlenmiş etlere kırmızı veya pembe renk vermek için eklenir. Nitratlar olmadan bu yiyecekler gri görünür. Nitrat ve nitritlerin antibakteriyel özelliklere sahip olduğu, ancak uzun süreli maruz kalmasının kanser riskini artırabileceği belirtiliyor.
Nitratların ayrıca Tip 2 diyabet geliştirme riskinin artmasıyla ilişkili olduğu ve hipertansiyona katkıda bulunduğu görülmüştür.

Yiyeceklerin bozulmasını önleyen bir antioksidan olan BHA, hormon bozuklukları ve üreme sağlığı sorunlarıyla ilişkilendirilmiş ve hayvan çalışmalarında olası bir kanserojen olarak sınıflandırılmıştır . BHA, sosis ve pepperoni gibi konserve etlerde bulunur.

Yiyeceklerin lezzet, renk ve dokusundaki değişiklikleri yavaşlatan BHT genellikle tahıllara eklenir. BHT ve BHA'ya tekrar tekrar maruz kalmanın üreme toksisitesi ve hormon bozukluklarıyla bağlantılı olduğu da vurgulanıyor.


Kimyasallar rehberi..

Yukarıda bahsedilen koruyucuların yanı sıra, ABD Çevre Çalışma Grubu'nun Kirli 12 Gıda Kimyasalları Rehberi'nde yer alan bir diğer koruyucu da parabenlerdirRehberde, Çevre Çalışma Grubu'nun en zararlı olarak değerlendirdiği 12 gıda katkı maddesi sıralanmış, 

Parabenler, kuru yemiş karışımı, tortilla ve tarçınlı çörek gibi yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Ancak parabenler, gen ifadesi ve hormon sinyali gibi belirli hormon fonksiyonlarını taklit ederek hormonları bozabilir ve bu da hayvan çalışmalarında üremeye zarar verebilir. Paraben kullanımının ayrıca sperm sayısında ve testosteron seviyelerinde azalma ile bağlantılı olduğu ve sperm kalitesini etkilediği görülmüştür.

  ---------Konu reklamın altında devam ediyor--------


Bununla birlikte bazı koruyucu maddeler gıdaların tazeliğini riske atmadan korur; bunlara örnek olarak askorbik asit (C vitamini), sirke, tuz ve biberiye özütü verilebilir.

The Epoch Times'a konuşan diyetisyen beslenme uzmanı ve besin etiketleme ve eğitimi uzmanı Caroline West Passerrello, "Bir koruyucu maddenin adını telaffuz edememeniz, onun doğal olmadığı veya zararlı olduğu anlamına gelmez" dedi.

Maruziyeti Sınırlayın..

Plymouth Üniversitesi'nde insan beslenmesi ve fizyolojisi doçenti olan Raúl Bescós, yaptığı açıklamada, "Yemek yemeyi aşırı karmaşık hale getirmeden maruziyeti azaltmanın en etkili yolu, tam ve minimum işlenmiş gıdalardan zengin bir diyet uygulamaktır" dedi.

Bescós'a göre, tam gıda diyeti koruyucu maddelerin potansiyel yan etkilerine karşı korunmaya da yardımcı olabilir.

  ---------Konu reklamın altında devam ediyor--------


Passerrello şunları söyledi: "Öncelikle yüksek etkili değişiklikler yapın: Nitritle kürlenmiş işlenmiş etleri azaltın ve taze kümes hayvanları, balık, tofu, fasulye tercih edin veya kendi etlerinizi kızartın. Sosisli sandviçleri ve şarküteri etlerini ara sıra kullanmak üzere saklayın."

Mümkün olduğunca doğal hallerine en yakın gıdalara odaklanılmasının gerektiğini önerilirken, Passerrello; "Dondurulmuş sebzeler bile bu kategoriye giriyor çünkü genellikle tek içerik sebzenin kendisi oluyor. Diyetinizi çeşitlendirmek ve yiyecekleri dönüşümlü olarak tüketmek de faydalı olur" dedi.


Malzemeleri dikkate alın...

Tam gıdaları tüketmek mümkün olmadığında, örneğin dışarıda yemek yiyorsanız, hazır gıdalara güveniyorsanız veya taze seçeneklere erişiminiz yoksa, bilgili olmak ve gıda etiketlerini dikkatlice okumak çok önemlidir.
Birçok koruyucu madde birden fazla isimle karşımıza çıkar. Örneğin, sodyum nitrit "kürleme tuzu" olarak da bilinir.

Ayrıca, listedeki ilk birkaç malzemeyi kontrol etmek de faydalıdır. Kısa ve anlaşılır listeler genellikle genel olarak daha az koruyucu madde anlamına gelir.

  ---------Konu reklamın altında devam ediyor--------


Dondurulmuş bezelye, minimum düzeyde işlenmiş bir gıdaya harika bir örnektir; içerik listesinde genellikle "bezelye" yazar. Aynı şey, genellikle sadece "süt, canlı kültürler" içeren sade Yunan yoğurdu için de geçerlidir. Her uzun liste zararlı olmasa da, daha az ve daha basit içerikli yiyecekleri tercih etmek, fazla düşünmeden koruyucu maddeleri azaltmanın kolay bir yoludur.

Diğer ipuçları..

Genel koruyucu maddelerle karşılaşmayı azaltmak için küçük ve pratik değişiklikler şunları içerebilir:

- Mikrodalgada patlatılan mısır yerine, havada patlatılan mısır yapın.
- Önceden rendelenmiş peynir kullanmak yerine blok peyniri rendeleyin.
- Margarin yerine tereyağını tercih edin.
- "Krep şurubu" yerine akçaağaç şurubu veya doğal bal kullanın.
- Hazır marine sosları veya soslar yerine taze otlar ve baharatlar kullanın.
- Aromalı seçeneklerden ziyade sade cips ve krakerleri daha sık tercih edin.
- Aromalı yoğurdu sade yoğurtla değiştirin ve kendi malzemelerinizi ekleyin.
- Kendi salata soslarınızı, soslarınızı veya taco baharatlarınızı yapın.
- Maden suyuna lezzet katmak için taze narenciye veya otlar kullanın.

Bay Passerrello, gıda katkı maddelerinin karmaşık ve sürekli gelişen bir konu olduğunu söylüyor ve ekliyor; "Meraklı bir tüketici olun, terimlerin gerçekte ne anlama geldiğini öğrenin ve iddiaların arkasındaki kanıtların gücünü anlayın."




Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
 Bu içerik Coronavirus Günlüğü tarafından derlenmiştir.