Öksürüğü hafifletmenin en pratik yollarından biri bal kullanmak. Bazı ülkelerde binlerce yıldır öksürük tedavisinde kullanılan bal, ayrıca, antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere de sahiptir. Bal, bakteriyel direnci artırmayan antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bu da onu özellikle çocuklarda akut öksürüğün tedavisinde faydalı kılar.
Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde havaların da giderek kuraklaşmasıyla, çeşitli solunum yolu virüslerinin ve Mycoplasma pnömonisinin yayılması, öksürükten şikayetçi olan kişilerin sayısını artırıyor.
Öksürüğü hafifletmenin en pratik yollarından biri bal kullanmak.
Soğuk algınlığı genellikle yoğun öksürükle başlar. Akut dönem geçtikçe balgamın atılması kolaylaşır ve iyileşme sağlanır. Ancak bazı kişiler kuru öksürük aşamasında kalabilir. Balın rahatlatıcı özellikleri akciğerleri nemlendirmeye ve mukoza zarlarını korumaya yardımcı olarak öksürük semptomlarını hafifletebilir.
Bazı ülkelerde binlerce yıldır öksürük tedavisinde kullanılan bal, ayrıca, antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere de sahiptir.
Geleneksel Çin tıbbında öksürükler dört türe ayrılır: balgamsız kuru öksürük, belirgin balgamlı ıslak öksürük, burun akıntısı ile tahriş edici öksürük ve bakteriyel enfeksiyon nedeniyle kalın, yapışkan balgamlı sıcak öksürük. Bal, nemlendirici özelliğinden dolayı kuru öksürüğü olan kişiler için daha uygundur ve aşırı balgamla karakterize edilen diğer üç tür için etkinliği sınırlıdır.
Bal, bakteriyel direnci artırmayan antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bu da onu özellikle çocuklarda akut öksürüğün tedavisinde faydalı kılar.
Bal kullanarak kuru öksürüğü hafifletmek için
- Ballı su: Balı suyla tercih ettiğiniz konsantrasyona ve tatlılığa kadar karıştırın ve ardından için.
- Doğrudan tüketim: Yaklaşık 1 yemek kaşığı bal alın, ağzınızda yavaşça eritin ve azar azar yutun.
- Ballı Armut: Armutları dilimleyin ve bala batırın.
Ayrıca hafif balgamlı hafif öksürüğü olan hastalar için de ballı limon tüketmeleri tavsiye ediliyor.
Balın geleneksel kullanımına dair etkili yöntemlerden 16 özelliği:
- Alkol tüketiminden önce karaciğeri korur: Alkol tüketimini içeren sosyal aktivitelere başlamadan önce 30 gram bal veya ballı su tüketmek karaciğeri koruyabilir ve alkol toleransını artırabilir.
- Akşamdan kalma baş ağrısını hafifletir: Alkol içtikten sonra ballı su tüketmek, ertesi gün baş ağrısını ve akşamdan kalmalığı önlemeye yardımcı olabilir.
- Aşırı sarhoşluğu önler: Sarhoş kişilere ballı su veya bal ikram etmek alkolün etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Sıcak çarpmasını önlemek için enerjiyi korur: Yürüyüş yaparken birçok kişi su içtikten sonra bile susuz kalabilir. Bu gibi durumlarda ballı su içmek enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olur, sıcak çarpmasını önler ve ayak ağrısı olasılığını azaltır.
- Toksik reaksiyonları geciktirir: Zehirli mantarların, fare zehirinin, pestisitlerin ve hatta yılan ısırıklarının kazara yutulması durumunda, ballı suyun hemen içilmesi toksik reaksiyonların başlamasını geciktirebilir ve acil tıbbi yardım almak için çok önemli bir zaman sağlar.
- Dinlendirici uykuyu destekler: Bal, sinirleri yatıştırıp uykuyu teşvik edebilen glikoz, vitaminler, magnezyum, fosfor ve kalsiyum içerir.
- Sığ uykuyu ve aşırı rüya görmeyi iyileştirir: Bazen aşırı karmaşık veya çok fazla rüya görmek sizi yorabilir. Bunun için üç kurutulmuş longan meyvesini ve iki kırmızı hurmayı, tat vermesi için biraz bal ile birlikte suda kaynatın. Bu karışımı yatmadan önce içmek aşırı rüya görme semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Diyabetik ayak yaralarının iyileşmesini destekler: Diyabetin neden olduğu ülser, enfeksiyon ve yaralar gibi yüzeysel yaraları iyileştirmek için bal kullanmanın Tayvan halk hekimliğinde uzun bir geçmişi vardır. Balın yara tedavisindeki temel prensibi, bakterileri kurutan ve ilaca dirençli türleri etkili bir şekilde öldüren yüksek şeker konsantrasyonunda yatmaktadır. Ancak tüm diyabetik ayak rahatsızlıklarının bal ile tedavi edilemeyeceğini belirtmekte fayda var. Kemiğe uzanan veya osteomiyelit ile sonuçlanan yaralarda balın tedavi edici faydaları sınırlıdır. Ek olarak bal, ağız ülseri, kronik cilt ülseri ve yanık gibi açık yaralarda cilt ve mukoza zarının iyileşmesine yardımcı olarak bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir.
- Cildi nemlendirir: Kışın el ve ayaklar çatlayıp ağrıya neden olduğunda cilde az miktarda bal sürmek nem ve koruma sağlayabilir.
- Aç karnına asit reflüsünü azaltır: Boş mide asit reflüsünü ballı su içerek hafifletebilirsiniz, ancak bu yemek sonrası asit reflüsünü gidermede etkili değildir.
- Düşük kan şekeri semptomlarını hafifletir: Açlığın neden olduğu baş dönmesi, kalp çarpıntısı, el titremesi ve sinirlilik, bir bardak ballı su içilerek hemen giderilebilir.
- Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir: Soğuk algınlığının erken evrelerinde, 5 gram dut yaprağı ve 5 gram nane yaprağı hazırlayabilirsiniz. Bunları yarım saat boyunca 500 mililitre sıcak suda bekletin, ardından iyileşmeyi hızlandırmak için tadına bal ekleyin.
- Prostat büyümesini iyileştirir: Domateslerin iyi huylu prostat hiperplazisini ve kronik prostatiti iyileştirdiği bilinmektedir. Domatesleri bala batırmak iyi huylu prostat hiperplazisi ile ilgili sorunları hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Toksin metabolizmasını hızlandırır: İştahsızlık veya tat kaybı yaşayan kemoterapi hastaları için ballı su içmek enerji ve sıvı alımını destekleyerek vücuttaki kemoterapi toksinlerinin metabolizmasını hızlandırabilir.
- Kan şekerini düşürür: Acı kavun suyunu bir miktar bal ile içmek, yüksek kan şekeri semptomlarını hafifletebilir.
- Isıyı temizler: Yaz aylarında ot jölesi veya ebegümeci çayı demlemek ve biraz bal eklemek vücut ısısının atılmasına yardımcı olabilir.
Bu içerik Coronavirus Günlüğü tarafından üretilmiştir.