Söz konusu kimyasallar, genellikle güvenli kabul ettiğimiz rutin işlemler yoluyla görünmez bir şekilde gıdalara karışıyor.
Bu ürünler arasında kahvaltılık gevrekler ve barlar, hazır dondurulmuş yemekler, tavuk nugget gibi işlenmiş etler, önemli miktarda ilave şeker içeren enerji içecekleri, paketlenmiş ekmek, sodalar, kurabiye ve cips gibi atıştırmalıklar, şekerlemeler ve ketçap ve mayonez gibi çeşnilerin yer alıyor.
Gıdalardaki Gözden Kaçan Kimyasallar.. Zararları ve Korunma
Gıdalardaki Gözden Kaçan Kimyasallar Sağlığınızı Tehdit Edebilir
Yeni bir araştırma, gıda paketleme ve işleme ekipmanlarından kimyasal madde geçişine ilişkin endişeleri artırıyor.
Bilim insanları, halk sağlığına yönelik göz ardı edilen bir tehdit konusunda alarm veriyor: Paketleme ve işleme ekipmanlarından gelen sentetik kimyasallar, gıda tedarikini (özellikle de aşırı işlenmiş ürünleri) kirletiyor. Bunun da, potansiyel olarak kronik sağlık sorunlarının artmasına yol açtığı vurgulanıyor.
Araştırmacılar; en yaygın sentetik kimyasal kirleticilerin bazı türleri ve kaynaklarına dikkati çekiyorlar. Gıda temas kimyasalları (FCC) olarak bilinen ve endokrin bozuklukları, üreme sorunları ve artan kanser riskleri gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabilen kimyasallar.
Gıda Teması Kimyasal Kirliliğinin Fark Edilmemesi..
Bu kimyasallar, genellikle güvenli kabul ettiğimiz rutin işlemler yoluyla görünmez bir şekilde gıdalara karışıyor.
Coronavirus Günlüğü
Bakterilerin (bakteriyel kontaminasyon) yiyeceklerde çoğalması veya bozulma gibi görünür gıda güvenliği endişelerinin aksine, gıda temas kimyasallarının, araştırmacılar tarafından belirlenen şu dört temel yolla gıdayla temas eden malzemelerden sessizce bulaşıyor:
- Taşıma..
Taşımacılık, gıda ürünlerini taşımak için kullanılan depolama kapları ve boru sistemleri aracılığıyla FCC'leri tanıtır. Bu aşamada, kap kaplamalarından ve taşıma ekipmanlarından gelen kimyasallar, özellikle sıcaklık değişikliklerine veya uzun temas sürelerine maruz kaldıklarında gıdalara sızabilir.
- İşleme..
Gıda işleme (ham maddelerin endüstriyel olarak bitmiş ürünlere dönüştürülmesi) gıdaları çeşitli sentetik malzemeler içeren makinelere, konveyör sistemlerine ve işleme ekipmanlarına maruz bırakır. Üretimde yer alan yüksek sıcaklıklar ve mekanik süreçler, bu yüzeylerden kimyasal göçü hızlandırabilir.
- Paketleme..
Plastik gıda ambalajları, sentetik malzemelerle gıda ürünlerinin uzun süreli doğrudan temasını içerdiğinden önemli bir kontaminasyon kaynağıdır.
- Hazırlama..
Tüketimden önceki son adımları içerdiği için işlemeden farklı olan gıda hazırlama genellikle ısıtmayı içerir. Araştırmacılar, daha yüksek sıcaklıkların artan göçe yol açtığını belirtti.
Gıdalara geçen kimyasalları küçümsememeli..
Araştırmacı yazarlar, yiyecek veya içeceklere geçen tüm FCC'lerin önemli olduğunu, çünkü insanların bunları büyük olasılıkla yutacağını yazıyor.
Çalışma, belirli zararlı maddelerin bu yollardan nasıl geçtiğini tanımladı. Bilinen bir endokrin bozucu ve potansiyel bir kanserojen, taşıma ve depolama sırasında metal gıda saklama kaplarının kaplamalarından transfer olur.
Ftalatlar, işleme ve taşıma sırasında polivinil klorür borularından süte geçer. Depolama ve taşıma kaplarını dezenfekte etmek için kullanılan temizlik maddeleri bile, gıdalara geçen kalıntılar bırakabilir.
Yine uzmanların belirttiğine göre; fast food ürünlerinin üretim ve servis zinciri boyunca tek kullanımlık kaplar, ambalajlar ve servis malzemeleri de dahil olmak üzere çok sayıda ambalaj türüyle karşılaşıldığı için özellikle yüksek kontaminasyon seviyeleriyle karşı karşıya olunduğu vurgulandı.
En Yüksek Risk Kategorisi, Ultra İşlenmiş Gıdalar..
Son yapılan bir araştırmaya göre, karmaşık üretim süreçleri ve kapsamlı paketleme gereksinimleri nedeniyle ultra işlenmiş gıdalar en büyük kontaminasyon riskiyle karşı karşıya.
Paketleme, işleme ve depolama sırasında bu kimyasallara en çok maruz kalan gıdalar da sıralandı. Bu ürünler arasında kahvaltılık gevrekler ve barlar, hazır dondurulmuş yemekler, tavuk nugget gibi işlenmiş etler, önemli miktarda ilave şeker içeren enerji içecekleri, paketlenmiş ekmek, sodalar, kurabiye ve cips gibi atıştırmalıklar, şekerlemeler ve ketçap ve mayonez gibi çeşnilerin yer aldığı belirtildi.
Araştırmalar, kimyasallara maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkilerini, küçük endişelerin çok ötesine uzandığını ve bu kimyasalları milyonlarca insanı etkileyen ciddi kronik rahatsızlıklarla ilişkilendiriyor.
Gıda Temaslı Kimyasallardan Korunma..
FCC kirliliğinin yaygın doğasına rağmen, insanlar maruziyetlerini azaltmak ve sağlıklarını korumak için pratik adımlar atabilirler.
Sağlık uzmanları diyet değişikliği yapılması yanında, mümkün olduğunca ultra işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmayı öneriyor. Bunun yerine, minimum işleme ve paketleme gerektiren taze, tam gıdalara öncelik verilmeli.
Bu içerik Coronavirus Günlüğü tarafından derlenmiştir.
Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir