Yapılan yeni bir çalışma ile, gazoz benzeri türdeki şekerli içeceklerin tatlılardan daha fazla kardiyovasküler risk oluşturduğu bulundu.İsveçli ve Danimarkalı araştırmacılar, şekerli içeceklerin diğer tatlılara göre kalp damar hastalığı riskini daha fazla artırdığını buldu.
Gazoz Türü Şekerli İçeceklerin Tatlılardan Daha Fazla Kardiyovasküler Risk Oluşturduğu Bulundu
Yapılan yeni bir çalışma ile, gazoz ve benzeri türdeki şekerli içeceklerin tatlılardan daha fazla kardiyovasküler risk oluşturduğu bulundu.
İsveçli ve Danimarkalı araştırmacılar, şekerli içeceklerin diğer tatlılara göre kalp damar hastalığı riskini daha fazla artırdığını buldu.
-----------------------------------------Konu reklamın altında devam ediyor-----------------------------
Yeni bir araştırma, tatlandırılmış içeceklerdeki şekerin, diğer tatlılardaki şeker oranına kıyasla kişinin kalp damar sağlığı üzerinde daha olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koydu. Bu da sadece ne kadar şeker tüketildiğinin değil, aynı zamanda kaynağının da dikkate alınması gerektiğini gösteriyor.
Araştırmacılar; daha fazla şekerli içecek tüketmeyi, tatlı fırın ürünleri veya hamur işleri tüketmeye kıyasla kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirildi.
Söz konusu araştırma kapsamında 1997-2009 yılları arasında 67 binden fazla İsveçli erkek ve kadının yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları hakkında anket yapıldı. Ayrıca 2019 yılına kadar ulusal sağlık veri tabanlarından kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalık raporları da toplandı.
25.739 katılımcıya kardiyovasküler hastalık teşhisi konduğu belirtildi. Bilim insanları, bu verileri farklı şeker tüketim biçimlerinin farklı kardiyovasküler hastalıklarla nasıl ilişkili olduğunu belirlemek için kullandılar.
Coronavirus Günlüğü
Araştırmada; hamur işleri gibi unlu mamullerdeki şeker, bal gibi malzemelerden gelen şeker, ve gazlı içecekler gibi tatlandırılmış içecekler olmak üzere üç (3) tür şeker tüketimi incelendi. İki tür felç, kalp yetmezliği, kalp krizi, atriyal fibrilasyon, aort anevrizması ve aort darlığı gibi çeşitli kardiyovasküler sağlık sorunları da değerlendirildi.
Ortaya çıkan sonuxa göre, şeker ilaveli tatlı içeceklerin tüketilmesinin diğer şeker türlerinden daha zararlı olduğu ve bu tür ürünlerin kalp yetmezliği, felç, atriyal fibrilasyon ve abdominal aort anevrizması geliştirme riskini "önemli ölçüde artırdığı" belirtildi.
-----------------------------------------Konu reklamın altında devam ediyor-----------------------------
Çalışmada, katılımcıların toplam ilave şeker alımlarının, toplam sakaroz ve monosakkarit alımlarından "meyve, sebze, meyve suyu ve reçellerde doğal olarak bulunan şekerler"in çıkarılmasıyla hesaplandığı belirtildi.
Yapılan açıklamada, tatlı içeceklerde bulunan sıvı şekerlerin, katı formlara göre genellikle daha az tokluk hissi verdiği; kişinin kendini daha az tok hissetmesine neden olduğu ve bunun da aşırı tüketime yol açabileceği üzerinde duruldu.
-----------------------------------------Konu reklamın altında devam ediyor-----------------------------
Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından bu yılın başlarında yapılan bir araştırma, şekerli içeceklerin günlük tüketiminin, düzenli egzersiz yapanlar arasında bile kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılı olduğunu buldu .
Günde fazladan şekerli içecek tüketmenin, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini yüzde 18 oranında artırdığını buldular.
Benzer şekilde, haftada iki litre veya daha fazla şekerli içecek tüketen kişilerde atriyal fibrilasyon veya bir tür düzensiz kalp ritmi geliştirme riskinin yüzde 10 daha yüksek olduğunu gösterdi . Sukraloz veya aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içeren iki litre veya daha fazla içecek tüketenlerin ise bu rahatsızlığa yakalanma riskinin yüzde 20 daha yüksek olduğu bulundu.
Bu Sitede yayımlanan yazı ve görsellerin fikri sorumluluğu eser sahiplerine aittir
Bu içerik Coronavirus Günlüğü tarafından derlenmiştir.