Araştırma sonucunda; hazır veya ısıtılarak yenilebilen, çok az veya hiç tam gıda içermeyen ve şu anda ortalama bir Amerikalının beslenmesinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan endüstriyel olarak üretilen ürünlerin alımını azaltmak için küresel eyleme ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.
İşlenmiş Gıdalar Erken Ölümlerde Etkili Mi?
Cipslerden kahvaltılık gevreklere kadar, aşırı işlenmiş gıdalar geleneksel beslenme alışkanlıklarının yerini alıyor ve dünya çapında sağlık risklerine yol açıyor.
ABD, Kanada ve İngiltere de yapılan kapsamlı yeni bir araştırmaya göre, beslenmenizdeki ultra işlenmiş gıdaların (UPF) miktarında her yüzde 10'luk artış, erken ölüm riskinizi yaklaşık yüzde 3 oranında artırdığı tespit edildi.
Araştırma sonucunda; hazır veya ısıtılarak yenilebilen, çok az veya hiç tam gıda içermeyen ve şu anda ortalama bir Amerikalının beslenmesinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan endüstriyel olarak üretilen ürünlerin alımını azaltmak için küresel eyleme ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.
UPF tüketimiyle ilişkili obezite, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere 30'dan fazla farklı sorunun bulunduğuna değiniliyor.
UPF'leri Zararlı Yapan Nedir?..
UPF'ler aşırı tüketildiğinde kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilen yüksek sodyum, trans yağ ve şeker seviyelerinin ötesinde sağlığı etkiler. Endüstriyel işleme ayrıca bu yiyecekleri renklendiriciler, yapay bileşenler, emülgatörler ve diğer katkı maddeleri ekleyerek dönüştürür.
UPF'ler orijinal hallerinden ağır bir şekilde manipüle edilir ve genellikle ev mutfaklarında yaygın olarak bulunmayan malzemeler içerir. Örneğin; meşrubatlar, cipsler, çikolatalar, paketlenmiş yemekler ve hazır kahvaltılık gevrekler bulunur.
Araştırmacılar, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ulusal düzeyde temsili diyet anketlerinden ve ölüm kayıtlarından elde edilen verileri analiz ederek, bir kişinin diyetindeki UPF yüzdesi arttıkça erken ölüm riskinin de arttığını buldu.
Gıda işleme, zararlı kimyasalların oluşturulması, makro besin yapısında değişiklikler ve katkı maddelerinin eklenmesi gibi çeşitli biyolojik ve fizyolojik mekanizmalar yoluyla sağlığa zarar verebilir. Bu değişiklikler şeker, tuz ve yağ alımının artmasına, tokluğun azalmasına ve besinlerin sindiriminin ve emiliminin değişmesine yol açabilir.
UPF Tüketimini Azaltmak İçin Pratik Adımlar..
Yapılan araştırma çalışmalarında, UPF'lerin bulaşıcı olmayan hastalıklar için önemli bir risk faktörü olduğu ve "tüm ülkelerin geleneksel, sağlıklı beslenme düzenlerinin yerini aldığı ve bunun da sağlıkları üzerinde önemli bir yük oluşturduğu" temel sonucuna varıldı.
Bilgilendirme uyarılarında; eğitim tek başına sağlıklı beslenmeyi sağlamak için yeterli olmadığı, bu nedenle sağlıklı beslenme davranışlarını daha kolay, daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirmek gerektiğine vurgu yapılıyor.
Bu içerik Coronavirus Günlüğü tarafından derlenmiştir.